هرآنچه باید در مورد تفاوت مقاطع I، L و T بدانید!

از تیرآهن و مقاطع فولادی در انواع سازه‌ها به‌منظور پیاده‌سازی نقشه‌های ساخت‌وساز و همچنین تأمین ایمنی و استقامت استفاده می‌شود. برای اینکه بتوان متناسب با ایده طراحی سازه و کاربرد آن، فرایند ساخت را پیش برد از انواع گوناگونی مقاطع فولادی استفاده خواهد شد. طراحی این مقاطع و بررسی سایر معادله‌های مربوط به تقسیم نیرو و فشار کاری تخصصی است که بادقت بسیار بالا انجام خواهد گرفت. درواقع می‌توان گفت در کنار کیفیت مواد اولیه تولید این ستون‌ها و مقاطع، طراحی شکل و ابعاد آنها نیز تأثیر محسوسی در کاربرد و عملکرد نهایی خواهد گذاشت. در این متن قصد داریم تا به طور اختصاصی درمورد تفاوت مقاطع I و L و T توضیحاتی را ارائه دهیم.

تفاوت مقاطع فولادی,تفاوت مقاطع I و L و T انواع مقاطع فولادی طراحی‌شده

برای اینکه بتوان بارهای افقی و قائم و همچنین فشارهای ناشی از وزن را در سایر سازه‌ها انتقال داده و تقسیم کرد، مقاطع فولادی و تیرآهن‌های مختلفی را با خاصیت‌های مکانیکی و شیمیایی دقیق تولید می‌کنند. در کارخانه‌های مربوطه با استفاده از قالب‌های ریخته‌گری می‌توان مقاطع متنوع را متناسب با نیازها تولید کرد. از انواع رایج مقاطع فولادی تولیدشده می‌توان به نمونه‌های زیر اشاره کرد:

  • مقطع زاویه‌دار یا L
  • مقطع T
  • مقطع L
  • مقطع قوطی شکل
  • میل‌گرد
  • مقطع صفحه‌ای
  • مقطع تخت

هریک از این مقاطع با شکل‌دادن به بتن و یا سایر مصالح استفاده‌شده در سازه می‌توانند استقامت موردنیاز را ایجاد کنند. خوب است بدانید که علاوه بر موارد گفته‌شده، مقاطع فولادی بسیار دیگری نیز وجود خواهند داشت اما به این میزان مشهور و رایج نخواهند بود.

بررسی تفاوت مقاطع I و L و T

نکته اساسی در بررسی تفاوت‌های مربوط به مقاطع شامل شکل طراحی، محل استفاده، ابعاد و سایزهای استاندارد تولیدشده، مقاومت و نوع انتقال نیرو خواهد بود. اینکه در هر بخش سازه از چه نوع مقطعی استفاده شود، تصمیمی تخصصی خواهد بود که توسط مهندسین معمار و عمران اتخاذ خواهد شد.

سر ورق و کناره ورق سیاه چیست؟
ادامه مطلب

آشنایی با مقطع L یا زاویه دار

باید گفت که خود تیرآهن با مقطع L یا زاویه‌دار به دودسته زیر تقسیم خواهد شد:

  1. نمونه محصولاتی که با پایه‌های هم‌اندازه و زوایای برابر تولید می‌شوند.
  2. نمونه محصولاتی که با پایه‌های غیر هم‌اندازه و زوایای نابرابر تولید می‌شوند.

گفتنی است که این نوع مقطع اغلب به‌منظور ساخت (خر پا) ها در قسمت سقف سازه استفاده می‌شود. ابعاد استاندارد برای ساخت آنها در خصوص مدل (۱) برابر با ۳*۲۰*۲۰ الی ۲۵*۲۰۰*۲۰۰ میلی‌متر خواهد بود. نمونه مقطع L با پایه‌ها و زوایای نابرابر را نیز در ابعاد ۳*۲۰*۳۰ الی ۱۸*۱۵۰*۲۰۰ میلی‌متر به شکل استاندارد قالب‌ریزی خواهند کرد.

نکته: در دسته تیرآهن‌ها با مقاطع L شکل و یا زاویه‌دار شما می‌توانید چندین گزینه دیگر از جمله مقطع ناودانی و مقطع نبشی را نیز جای دهید. این مقاطع به دلیل طراحی و عملکرد اصلی در یک دسته جای می‌گیرند.

مقطع نبشی

نبشی از دو بال تشکیل شده است که با زاویه ۹۰ درجه به یکدیگر متصل هستند. اندازه این بال‌ها می‌توانند با یکدیگر برابر بوده و یا ابعادی کاملاً متفاوت داشته باشند. از این نوع مقطع به طور گسترده برای ساخت و تعمیر پروژه‌های سازه‌ای استفاده خواهد شد. ابعاد استاندارد تعیین‌شده برای این مدل از مقاطع فولادی برابر با ۴۵*۱۰۰ الی ۱۰۰*۴۰۰ میلی‌متر خواهد بود.

تفاوت مقاطع فولادی,تفاوت مقاطع I و L و T مقطع ناودانی

این مقطع که در زیرمجموعه مقاطع L شکل و زاویه‌دار جای گرفته است، به کمک فرایند نورد گرم تولید خواهد شد. طراحی مقطع ناودانی به کمک یک صفحه عمودی و صفحات افقی روبه بالا در دو طرف انجام شده است که اصطلاحاً به آنها (بال) نیز گفته می‌شود. این شیوه از طراحی باعث شده تا استفاده از این نوع مقطع مقاومت سازه را به شکل قابل‌توجهی افزایش دهد. علاوه بر اینها باید گفت که مقاطع ناودانی شکل یک انتخاب ایده‌آل برای ساخت قاب و همچنین مهاربند خواهند بود. خوب است بدانید که از این محصول در ساخت انواع ماشین‌آلات و محفظه وسایل نقلیه در کنار بدنه سازه‌های ساختمانی نیز استفاده خواهد شد. به‌طورکلی می‌توان موارد کاربرد این مدل از مقاطع L شکل را به سه دسته زیر تقسیم نمود:

  1. استفاده در سایر پروژه‌های ساخت‌وساز و ساختمانی
  2. کاربرد ویژه در انواع پروژه‌های کشتی‌سازی و سایر ماشین‌آلات در سایزها و ابعاد گوناگون
  3. استفاده ویژه در ساخت راه‌پله‌ها
روند های آینده صنعت و تأثیر آن ها بر شرکت فولاد
ادامه مطلب

تفاوت مقاطع فولادی,تفاوت مقاطع I و L و T آشنایی با مقطع T شکل

این نوع مقطع به‌عنوان گزینه‌ای برای تقویت سازه در قسمت (خر پا) سقف سازه استفاده خواهد شد. در مواردی می‌توان با اتصال دو مقطع زاویه‌دار یا L شکل این مدل از مقطع فولادی را نیز تولید کرد. شما می‌توانید تیرآهن با مقطع T شکل را در ابعاد استاندارد ۳*۲۰*۲۰ الی ۱۰*۱۵۰*۱۵۰ میلی‌متر خریداری نموده و استفاده کنید. گفتنی است که شما می‌توانید ضخامت‌های متفاوتی از این نوع مقطع را متناسب با سازه خود انتخاب نمایید.

تفاوت مقاطع فولادی,تفاوت مقاطع I و L و T آشنایی با مقطع I شکل

این نوع از مقطع فولادی با عنوان تیر یا تیرچه‌های فلزی نیز شناخته می‌شود. از این محصول می‌توان در جایگاه تیر یا ستون در سایر سازه‌ها و ساختمان‌ها استفاده نمود. می‌توان گفت که مقطع I شکل یکی از رایج‌ترین و همچنین پراستفاده‌ترین مصالحی است که مورداستفاده واقع می‌شود. قالب‌ریزی‌های استاندارد مربوط به این مقطع برابر با ۵۰*۷۵ الی ۲۱۰*۶۰۰ میلی‌متر خواهد بود. خوب است بدانید که خط عمودی در مقطع I شکل اصطلاحاً (جان) نامیده می‌شود. این قسمت به طور اختصاصی مقاومت سازه در برابر سایر نیروهای برشی را افزایش خواهد داد و همچنین می‌تواند مانع از بروز حوادثی مانند شکستن، گسیختگی و یا ریزش در بخش‌های مختلف سازه شود.

تفاوت مقاطع فولادی,تفاوت مقاطع I و L و T جمع‌بندی

تفاوت مقاطع I،  L و  T به طور محسوس در ابعاد استاندارد تولیدی هر مقطع و شمایل مشاهده خواهد شد. از نظر عملکردی می‌توان گفت که مقاطع I شکل در بخش‌های بنیادین سازه مورداستفاده واقع می‌شوند و اغلب متحمل فشار و نیروهای متعددی هستند. مقاطع L شکل که از آنها با عنوان مقطع زاویه‌دار نیز یاد می‌شود، باتوجه‌به تنوع مدل‌های خود در بخش‌های مختلف سازه استفاده خواهد شد. این مدل از مقطع تیرآهن به شکل ویژه در ساخت (خر پا) و تقویت آن کاربرد خواهد داشت.

تیرآهن IPE چیست
ادامه مطلب

مقاطع T شکل در خصوص افزایش استقامت و مقاومت بخش‌های مختلف سازه از جمله (خر پا) و سقف مورداستفاده قرار خواهند گرفت. لازم است به‌عنوان نکته نهایی در این بخش متذکر شویم که علاوه بر اهمیت بسیار بالای انتخاب نوع مقطع و ابعاد آن در هر بخش سازه؛ شما بایستی در خصوص کیفیت مقاطع و استانداردهای رعایت شده در پروسه تولید حساس باشید تا بدین ترتیب بتوانید امنیت و مقاومت سازه را تأمین نمایید.

آهن بانک این فرصت را در اختیار شما قرار می‌دهد تا محصول مدنظر خود را در ابعاد مختلف باکیفیت تأییدشده تهیه نمایید.


آهن بانک* *    آهن بانک    * *

امتیازدهی
نوشتهٔ پیشین
راه های محافظت از فولاد
نوشتهٔ بعدی
نرماله کردن فولاد و توضیحات مربوط به آن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

آخرین مقالات

آخرین اخبار

فهرست