از ورق سیاه تا پروفیل

ما در این مقاله می خواهیم با مراحل تولید پروفیل از ورق سیاه آشنا شویم. شاید بعضی وقت ها این سوال به ذهن ما خطور کرده باشد ، که تولید پروفیل چگونه است ؟ یا پروفیل چگونه تولید میشود؟ به همین منظور ما هم مقاله ای با عنوان از ورق سیاه تا پروفیل آماده کردیم. تا شما با فرآیند تولید کاربردهای پروفیل بیشتر آشنا شوید. در این مقاله با ما همراه باشید.

از ورق سیاه تا پروفیل

ماده اولیه تولید اکثر قطعات فولادی ورق سیاه است که این ورق به شکل های مختلف تهیه و مورد استفاده قرار میگیرد. ورق به دو شکل ورق سرد (ورق روغنی) و ورق گرم (سیاه) طبق استانداردهای  ST37 (نوع معمولی) و ST52 (نوع صنعتی) با خصوصیات فیزیکی و ساختار شیمیایی متفاوت تولید و عرضه میشود که همه این ویژگیها بستگی به نوع و موارد مصرف آنها دارد.

روند تولید ورق ها نیز در استحکام و ضخامت و به طور کلی خواص و رفتار فیزیکی آنها تاثیرگذار است؛ مثلا ورق سیاه که مستقیما از گندله و شمش ورق به دست می آید دارای ضخامت کمتر و استحکام بالاتری نسبت به ورق سرد (روغنی) است.

منابع تامین ورق سیاه در داخل کشور عمدتا از کارخانه های فولاد مبارکه، کاویان، اکسین اهوازو گیلان هستند ولی ورق های وارداتی از کشورهای چین، اوکراین، روسیه و کره جنوبی هم در بازار یافت میشوند. قیمت ورق سیاه وارداتی و تولید داخل کمی متفاوت هستند.

از ورق سیاه تا پروفیل

پروفیل یکی از پرکاربردترین مقاطع فولادی در صنعت است و به دو شکل باز و بسته وجود دارد، البته در بازار آهن، پروفیل درب و پنجره که خود جزئی از پروفیل های بسته به شمار میرود به نام مصطلح پروفیل شناخته میشود. در کارخانجات پروفیل سازی از ورق سیاه فولادی به شکل کلاف به عنوان ماده اولیه استفاده میشود و منبع تامین آن قبلا کشورهای اروپایی و ژاپن بود ولی هم اکنون بیشتر نیاز داخل، توسط کارخانه فولاد مبارکه تامین میشود و کسری آن از کشورهای آسیای میانه، اروپای شرقی و برزیل، سپس این ورق تحت عملیات نورد سرد به پروفیل های مختلف در ابعاد و اشکال متفاوت تبدیل میشود. قیمت پروفیل در بازار تهران را میتوانید در صفحه پروفیل مشاهده نمایید.

لازم به ذکر است که ورق مورد نیاز برای تولید پروفیل باید ترکیب شیمیایی دقیق و درستی از فسفر، سیلیس، کربن، منگنز و گوگرد داشته باشد و همچنین طبق استانداردهای مناسب مانند JIS G 3131,3132 و یا استاندارد ST37.2 باشد که بتواند منجر به تولید پروفیل هایی با کیفیت مناسب گردد.

مراحل تبدیل ورق به پروفیل

  1. برش دادن کلاف ورق به صورت نوارهایی با عرض معین به صورت اتوماتیک یا نیمه اتوماتیک
  2. وارد شدن نوارها در بین قالبهای شکل دهنده محرک بالا و پایینی و شکل گرفتن ورق بنابر میزان نیروی وارده, زواویه های تعین شده و حرارت جوش.
  3. اصلاح پیچش, کمانش و خمش با اعمال نیرو توسط پیچش گیر
  4. برش نوار شکل گرفته به طول ۶۶ متر و بسته بندی در تعداد مشخص
  5. نصب کارت مشخصات و تایید مرحله کنترل کیفیت و انتقال به انبار

البته  لازم به ذکر است که مراحل ذکرشده در مورد روش مستقیم تبدیل ورق به پروفیل است و در روش غیرمستقیم، ابتدا ورق به شکل لوله در می آید و پس از اینکه دو لبه آن به همدیگر جوش داده شدند وارد مرحله سایزینگ و پیچش گیری شده و با اعمال فشار در جهات مختلف و با زوایای تعین شده و دقیق به شکل های مختلف درآمده و پس از برش بسته بندی میشوند.

از ورق سیاه تا پروفیل

از ورق سیاه تا پروفیل، تبدیل چگونه است

قبل از راه‌اندازی کارخانه‌ی فولاد مبارکه‌ ی اصفهان، مواد اولیه‌ی مصرفی اکثر کارخانجات، از کشورهای اروپایی و ژاپن تأمین می‌شد. ولی در حال حاضر، بخش عمده‌ی آن را فولاد مبارکه فراهم می‌کند و مابقی نیز از کشورهای آسیای میانه، برزیل، اروپا و اروپای شرقی تهیه می‌شود.

ورق فولادی (کلاف)، باید دارای ترکیبات شیمیایی خاص بوده و خواص مکانیکی مناسبی داشته باشد تا هنگام تولید، برای سازنده و در نهایت برای مصرف‌کننده، مشکل‌ساز نباشد. ورق مصرفی با استاندارد ST37.2، یا JIS G 3131 و یا ،G 3132 دارای ترکیبات شیمیایی (سیلیس: ۳۵/۰، کربن: ۳/۰ تا ۱/۰، گوگرد: ۰۴/۰، فسفر: ۰۴/۰ و منگنز: ۵/۰) بوده و برای این‌گونه تولیدات، مناسب است و مورد استفاده قرار می‌گیرد؛ مگر در موارد خاص. ورق فولادی، پس از ورود به کارخانه، توزین شده و با توجه به ابعاد و مصرف آن‌ها در بخش‌های مختلف، انبار شده تا وارد پروسه‌ی تولید شوند.

مراحل تولید پروفیل

از ورق سیاه تا پروفیل

کلاف‌ های تهیه‌ شده را در دستگاه‌های بُرش قرار می‌ دهند تا به نوارهایی با عرض مشخص بُریده شوند. این دستگاه‌ها که هم تمام‌ اتوماتیک هستند و هم نیمه‌ اتوماتیک، امکانات و ویژگی‌ های گوناگونی دارند که به فراخور سفارش و نحوه‌ی بهره‌‍‌‌ برداری، از آن‌ ها استفاده می‌ شود.

یک دستگاه برش، معمولاً دارای قسمت‌های ذخیره‌ی کلاف، کلاف‌گیر، ضربه‌گیر، میز حمل‌کننده، سیستم بازکننده‌ی طوقه‌های کلاف، سیستم کنترل‌کننده‌ی کناره برای بهتر تنظیم شدن، صاف‌کننده‌ی ورق، گیوتین، قرقره‌های هدایت ورق، غلتک‌های تغذیه‌ی ورق، قسمت اصلی بُرش، غلتک‌های جداکننده‌ی نوارهای بریده شده، نگه‌ دارندۀ نوارها و در پایان، نوارجمع‌ کن می باشد.

پس از آن که کلاف، روی کلافگیر قرار گرفت، کلافگیر چرخیده و پس از بازشدن طوقه‌ها، سر ورق، زیر غلتک‌های صاف‌کننده هدایت می‌شود تا ورق، صاف و تخت شود. سر ورق، توسط گیوتین بریده شده تا در قسمت‌های بعدی برای جوشکاری مشکلی به وجود نیاید.

سپس، غلتک‌ های تغذیه، ورق را به سمت دو شافت اصلی هدایت می‌کنند که روی آن تیغه‌هایی از فولاد قرار دارد. تیغه‌هایی که بعد از عملیات حرارتی، سختی آن‌ها به ۵۹ تا ۶۱ راکول رسیده و فواصل آن‌ها متناسب با عرض نوارها تنظیم شده است. عملیات برش، هنگام عبور ورق از بین تیغه‌ها اتفاق می‌افتد.

حرکت ورق (نوارها) توسط دو شافت جداکننده که روی آن‌ ها تیغه‌ های کوچکی قرار گرفته، به جلو ادامه دارد تا در نهایت، سر اولیه‌ی نوارهای بُریده شده، با گیره‌ی مخصوصی که داخل نوارجمع‌کن قرار دارد، درگیر بشود. از این مرحله به بعد، کشیده‌شدن ورق، توسط نوارجمع‌کن انجام می‌گیرد و در پایان، نوارها دسته‌بندی شده و به قسمت‌های مختلف خطوط تولید، منتقل می‌ شوند.

فرآیند تولید پروفیل توخالی به روش نورد گرم و نورد سرد

شکل‌گیری پروفیل در این فرآیند، در دمای ۷۰۰ تا ۹۰۰ درجه‌ی سانتیگراد اتفاق می‌افتد و بیشتر به روش مستقیم تولید؛ به این صورت که پروفیل‌های چهارگوش از یک لوله‌ی دوّار عبور می‌کنند و تحت نورد گرم، با اعمال فشار غلتک‌ها به شکل‌های گوناگونی در‌می‌آیند.

تولید پروفیل توخالی به این روش، در دمای محیط انجام می‌شود و صرف نظر از فرآیند جوشکاری و همگن‌سازی درز جوش، هیچ‌ گونه فرآیند حرارتی دیگر، حین عملیات اعمال نمی‌شود. لازم به ذکر است که این فرآیند، تحت استاندارد EN 10219 انجام می‌پذیرد.

کاربرد پروفیل

  1. صنعت
  2. ساختمان سازی
  3. راه سازی
  4. ساخت در و پنجره
  5. ساخت لوله
  6. سقف سالنهای بزرگ مانند سوله و سالن ورزشی و انبار و پارکینگ
  7. صنعت خودرو سازی
  8. ساخت پایه میز و صندلی
  9. پروفیل z در انواع سوله ها (اغلب برای پوشش سقف سوله‌ها)
  10. پروفیل نبشی (ساخت چارچوب درهای بزرگ آهنی و قالب‌های فلزی گوناگونِ به‌کاربُرده‌شده در ماشین‌آلات) و ناودانی ، با روش نورد سرد تولید می شوند(درهای کرکره‌ای مغازه‌ها)
  11. و مواردی از این قبیل….

کاربرد پروفیل‌ های مربعی و مستطیلی‌ شکل (قوطی) با مقاطع کوچک

  • نرده‌های فلزی
  • در و پنجره‌ی منازل
  • کناره‌ی راه‌پله‌ها
  • نرده‌کشی اطراف دیوارهای کارخانجات و زمین‌های محصورشده
  • نرده‌ی پیاده‌روها و خیابان‌ها
  • و صنایع خودروسازی

کاربردهای قوطی‌ های مربعی با مقاطع بزرگ‌ تر که با نام «ستونی» ضخامت ۵/۱ تا ۸ میلیمتری

  • صنعت و ساختمان‌سازی
  • ساخت ستون
  • اسکلت فلزی ساختمان‌ها
  • پایه‌ی میز و صندلی
  • ساخت شاسی تریلرها و نفت‌کش‌ها (اگر مشخصات فیزیکی مطمئنی داشته باشند)

نکته!!   بیشترین کاربرد پروفیل؟

پروفیل ها کاربردهای مختلفی دارند؛ چه در ساختمان سازی و چه در صنایع مختلف! اما بیشترین کاربرد پروفیل، در ساخت در و پنجره های آهنی است.

آهن بانک عرضه کننده قیمت روز ورق سیاه

با اطلاعاتی که در مورد تولید ورق سیاه کسب کردید لازم است توجه داشته باشید که، خرید این ورق مانند انواع آلیاژ، فولاد  یا مواد اولیه دیگر، نیاز به مراجعه به فروشندگان باسابقه و با تجربه دارد. خرید از عرضه‌کنندگان معتبر، علاوه‌ بر آنکه اطمینان شما را از خریدی با قیمت مناسب بالا می‌ برد، محصولاتی با تنوع بسیار زیاد در اختیار شما قرار خواهد داد.

نکات ضروری هنگام خرید تیرآهن
ادامه مطلب

آهن بانک به‌ عنوان بزرگ‌ ترین عرضه‌ کننده‌گان ورق سیاه و با قیمت روز، در نظر دارد که کلیه محصولات را در فروشگاه اینترنتی خود به نمایش گذاشته و قیمت روز ورق سیاه را به‌ صورت به‌ روز رسانی شده به کلیه کاربران ارائه کند. این مجموعه با داشتن سابقه‌ ای بسیار طولانی و درخشان در زمینه فروش انواع ورق سیاه، در نظر دارد این محصول پر کاربرد را با ضخامت‌ و اندازه‌ های متنوع در اختیار خریداران قرار خواهد داد. در کنار آهن بانک تجربه خریدی لذت‌ بخش، به‌صرفه و با کیفیت را خواهید داشت. پس با ما همراه باشید.


راهنمای خرید ورق سیاه

امتیاز محتوا post
نوشتهٔ پیشین
اخبار فولاد و آهن
نوشتهٔ بعدی
همه چیز در مورد ورق سیاه با ضخامت ۲ میلی متر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این قسمت نباید خالی باشد
این قسمت نباید خالی باشد
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.

آخرین مقالات

آخرین اخبار

فهرست